Ulično gledališka predstava: "Sam med vsemi"

 

SAM MED VSEMI

GLEDALIŠČE ANE MONRO
uličnogledališki dogodek

premiera: 18. september 2014 ob 17.00, Ljubljana, ploščad pred Moderno galerijo
ponovitve: 19. september ob 17.30, Maribor, Mestni park
20. september ob 11.00, Maribor, trg Leona Štuklja
21. september 2014 ob 11.00, Ljubljana, ploščad pred Moderno galerijo

Pred dvema letoma je Gledališče Ane Monro pripravilo posebno akcijo in po dolgih letih združilo številne domače in tuje ulične umetnike v eni predstavi. Postavitev Brechtove drame Mati Korajža na ulico je bila zaradi načina dela izjemno uspešna. Vzpostavitev ožje režijske in vsebinske skupine, ki je zametke predstave pripravljala slabo leto, in kasneje 10-dnevno intenzivno ustvarjanje vseh igralcev sta se izkazala za pravo rešitev, kako z nižjimi stroški pripraviti velik spektakel s skoraj 40 sodelujočimi iz 11 držav. Prav v smislu tovrstnega načina dela in produkcije je nova predstava Gledališča Ane Monro Sam med vsemi nadaljevanje začetega dela Matere Korajže.

Goro Osojnik (vodja gledališča Ane Monro), Vita Osojnik (plesalka in koreografinja iz Kranja) in Majda Krivograd (arhitektka in scenografka iz Gradca) so postavili temeljne nove predstave Sam med vsemi, določili vsebinsko osnovo in načine dela. Sodelovanje v predstavi je potrdilo 26 uličnih artistov iz osmih držav: Litve, Belorusije, Velike Britanije, Ukrajine, Brazilije, Italije, Avstrije in Slovenije. Nekateri med njimi so že sodelovali tudi v predstavi Mati Korajža, a mednarodni projekt Sam med vsemi se precej razlikuje od omenjene predstave. Gre pravzaprav za raziskovalni projekt, s katerim želi Gledališče Ane Monro preizkušati meje sodelovanja z občinstvom in razširiti oblike povabila k skupni igri, hkrati pa ohranjati interaktivnost, ki je nepogrešljiv del uličnega gledališča.

Posameznik v skupini, v družbi, v svetu. Kako dojemamo samega sebe, kako sebi ne moremo pobegniti in kako v drugih vidimo odsev samega sebe, svojih pomanjkljivosti, kulture, etničnih razlik. Nekaj je v tebi ... in nekaj drugega v meni. Jaz sem, mi smo ... To delo bo označilo osebo in skupino, posameznika in družbo, način, kako sobivamo in kako zmoremo komunicirati, čeprav se zdimo popolnoma različni.

Predstava Sam med vsemi človeško bitje predstavlja ko edinstveno osebo, drugačno in hkrati podobno drugim ljudem. V perfomativni formi t. i. happeninga, ki se je izoblikoval v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, v javnem prostoru predstavi številne intervencije. Te posameznika postavijo v množico, ga z njo oblikujejo, a hkrati ohranjajo edinstvenega. Artisti z intervencijami zbrišejo meje z občinstvom, skupaj z njimi gradijo skupnosti. Sporočilo je preprosto: čeprav sami v množici, smo vedno tudi del širše skupnosti. A ne glede na pripadnost množici je doživetje prav vsakega člana občinstva edinstveno in njegovo lastno.

Predstavo ustvarjajo in vodijo:
Goro Osojnik, ulični gledališčnik (Ljubljana)
Vita Osojnik, plesalka in koreografinja (Kranj)
Majda Krivograd, arhitektka in scenografka (Gradec, Avstrija)

Nastopajo in predstavo soustvarjajo: Aidas Barkauskas, Agnius Jankevičius, Giedre Kriaučionyte, Linas Jurkštas, Biruté-Belada Tauteryté, Severina Špakovska, Jurgis Marčénas, Aleksandras Kleinas (vsi iz Litve), Natalya Yushkevich (Belorusija), Pedro DeSenna (Brazilija), Isolte Avila, David Bower (oba iz Velike Britanije), Teresa Koegler, Angelina Schwammerlin, Majda Krivodgrad (vse iz Avstrije), Alla Abramova (Ukrajina), Slivia Viviani (Italija), Špela Bajželj, Aleks Kodek, Lina Golob, Vita Osojnik, Maša Ceglar, Gaja Vudrag, Tea Vidmar, Noemi Veberič Levovnik in Goro Osojnik (vsi iz Slovenije)

Predstava je nastala v koprodukciji Gledališča Ane Monro (SLO), Signdance Collective International (VB) in lokalnih koproducentov Narodnega doma Maribor in društva Hiša! (oba SLO).
Za podporo se zahvaljujemo Dijaškemu domu Tabor Ljubljana, festivalu La Strada iz Gradca in Zavodu za turizem Maribor – Pohorje.

Nike