Sporočilo o napaki

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 591 of /var/www/html/vhosts/ziva-dvorisca.si/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 591 of /var/www/html/vhosts/ziva-dvorisca.si/includes/cache.inc).

HIŠA! TUDI POŠILJA EVS-ovce ''VEN'' - UROŠ RUDOLF V POLSJKI GDYNII

HIŠA! je ne le gostujoča temveč tudi organizacija, ki  mladim iz Slovenije omogoča urjenje v prostovoljstvu v tujini. Tako je v začetku leta pomagala združiti moči poljske organizacije in svojega prostovoljca Uroša Rudolfa. Posredujemo vam polletno poročilo in se nadejamo, da vas njegova izkušnja navduši in morebiti opogumi za lastne izzive. ;)

_*_*_*_*_*_*_*_*_

 

Cześć :)

Preteklo je pol leta in naziv “novega prostovoljca” se je razvil v “starega prostovoljca”. In prav je tako - ampak najprej o splošnih rečeh. Gdynia je mesto, kjer nas deluje ogromno. Trenutno nas je 22, ko sem prispel, nas je bilo 18. Razdeljeni smo med več organizacijami in kakor so mi takrat davno povedali “stari prostovoljci”, delam v eni najbolj aktivnih in razgibanih, kar pomeni dolge delovnike. Imenuje se Apteka, kar v poljščini pomeni lekarna. Ime je primerno, govora je o dobro zasidrani skupini socialnih delavcev, ki poskušajo oživiti del mesta, imenovanega Chylonia, s poudarkom na ulicah Zamenhofa in Opata Hackiego.

Delo se je v zadnjih mesecih gibalo od poučevanja jezikov, ulične animacije, dela z otroki, čez delo s seniorji, pa do priprave dogodkov in grafik in tekstov za aktivnosti in objave v medijih. Od časa do časa pride do intervencij, denimo pooblaščenega zasega in uničenja ulične hišice, namenjene mamicam, ki bi pazile otroke na bližnjem igrišču, pa so jo zasedli lokalni gospodje in gospe, ki imajo navado ponočevati in imeti destruktivna nagnjenja.

Ni se torej čuditi, da smo trenutno v vojnem stanju, kajti jezna druščina goji silno zamero. Ranjen ni bil nihče, je pa bila Apteka deležna materialne škode, kraje in marsikakšne zmerljivke.

Vse to izpostavlja dejstvo, da soseska ni takšna, kakršna se zdi na prvi pogled in dogajanje je zanimivo opazovati. Zloraba alkohola in drog je splošno razširjena, v ospredju so dilerji, v ozadju je govora o skriti mafiji. Ljudje so sprva odprti, vendar se bojijo razkriti preveč. Vsaki dve leti ali tri je kdo izmed prebivalcev umorjen. Pa vendar ni več tako hudo, kot je bilo. Apteka je, ko sem dospel, delovala kot neeleganten eksperiment, ampak po vsem tem času ugotavljam, da je svetilka, ki sveti šibko, pa vendar daje ljudem možnost, da pogledajo v drug svet. Rezultati so majhni in prihajajo počasi, ampak v teh okoliščinah je to ena redkih realnih možnosti - in eno izmed orodij, ki to omogočajo, smo mi, EVS prostovoljci, tujci.

Življenje v EVS skupnosti, še posebej tako veliki, ni enostavno. 22 ljudi iz vse Evrope in vzhoda v treh stanovanjih. Zaradi številnih kultur in pogledov na svet, talilni lonec dobi nov, oprijemljiv, surov pomen - pripelje do konfliktov, smešnih situacij, neprijetnih in prijetnih. Dobil sem, po kar sem prišel in se o sebi naučil ogromno. Pol leta me še čaka.

In - kakor sem zapisal na začetku - čutim, da je čas, da se premaknem naprej - vsled tega sem v juniju začel z delom na blogu, kjer v prostem času pišem in izdelujem igre v angleščini (dosegljiv tukaj: urosrudolf.wordpress.com), študiram na spletu in v Apteki delam na lastnem projektu, ki sem ga imenoval Chylonia Unveiled. Govora je o resni igri, ki jo pripravljam na podlagi ugotovitev svoje magistrske naloge in bo služila kot učno orodje o Chylonii. Zakaj? Ker bi lahko v Apteki pomagal v večji meri, če bi vse zapisano in vse nenapisano tukaj vedel in razumel že spočetka.

Če koga zanima kaj več - kar na dan z besedo :)

Uroš Rudolf

Air Jordan IV 4 Running Shoes