ŽIVA DVORIŠČA TKEJO ŽIVO MESTO

Živa dvorišča so se letos razlila v mesto: 10 dvorišč, 2 trga, 1 ulica in 1 prehod, pa tudi javna stranišča ne bodo varna pred našim živim tkanjem. Vsega skupaj 16 dni. Zapolnili bomo tudi tisto zapuščeno “dvorišče” med Tkalskim prehodom in Vetrinjsko ulico ter spet odkrili en kotiček v mestu. Predstave, koncerti, film, delavnice, gumitvist, človek ne jezi se in ostale igre, razstave in instalacije bodo stkale novo podobo jedra mesta, pogovori ob jedači in pijači pa bodo odprli nove poglede, predstavili dobre prakse iz Maribora in tujine in nas opogumili, da jim sledimo.  Še to - program bo letos dodatno zapolnjen z nenavadnimi doživetji mesta, ki si jih boste lahko izbrali v Rajzefiber Biroju.

Highlighti: ZaŽivi Maribor – Človek ne jezi se v velikosti človeka; medeni koncert Lunin Med; Migrantski in dokumentarni filmi, instalacija Zgodbe sten, konstruktivna kritika in aktivizem Akterjev urbanih sprememb, Rajzefiber biro.

Skrivni namig: hlad zelenega dvorišča Gregorčičeve 22 , gumitvist na Glavnem trgu in Medvedki upanja na skrivnem dvorišču.

 

Opis:

Mariborska dvorišča  bodo tudi letos odprla svoja vrata. Na stežaj. Tako močno, da se bo življenje lahko iz njih zlilo tudi na ulice in trge. In stkalo tisto posebno sproščeno družabno poletno vzdušje, ki poživlja Maribor.  

V sodelovanju z lokalnimi akterji in stanovalci bodo tudi letos dvorišča polna ustvarjalnosti, delavnic in razstav, pesmi in plesa, navdihujočih pogovorov, filmov in koncertov. Obiskovalci se boste lahko okrepčali po jutranjih opravkih ob poznem zajtrku na prostem, ogledali dokumentarne in migrantske filme ali pa si nabrali starine in skrite predmete na garažni razprodaji.

Na trgih in ulicah si boste lahko ogledali razstavo karikatur znanih osebnosti, na trgu igrali Igre moje mladosti ali pa celo Človek ne jezi se v človeški velikosti ali si privoščili kak pravi slovenski unikat na Artmarjevi tržnici. Še več – v Rajzefiber biroju bomo ponudili doživetja v mestu, ki bodo obiskovalcem razkrila tudi tisto nevidno tkanje, ki ga je mesto skrilo ali pa nanj pozabilo. Žur pa bomo letos namesto na Orožnovi prebudili kar na glavni nakupovalni ulici – Gosposki.  

Že 4 leta v tesnem sodelovanju s prebivalci Maribora, javnimi in zasebnimi organizacijami uspešno oživljamo center mesta, v njem odkrivamo neslutene potenciale ter pripovedujemo zgodbe našega mesta. Kot akterji urbanih sprememb pa vztrajno opozarjamo tudi na prazne, nežive mestne tvorbe in v jih poskušamo zasidrati osnovne niti za njihovo oživljanje v prihodnosti.

Skupaj. V sodelovanju. Z veseljem in  motom Življenje poraja življenje.

Zahvaljujemo se: stanovalcem dvorišč in prebivalcem mesta Maribor, prostovoljkam Društva Hiša!, Narodnemu domu Maribor, Zavodu za turizem Maribor – Pohorje, Mestni občini Maribor in njenim službam, Artmarju, CAAPu ter seveda vsem ustvarjalcem, ki skupaj z nami odkrivajo ta mestni čudež.

adidas NMD Human Race