1. Grafična pomlad : študentska grafika - mednarodno

 

CGU - Center grafičnih umetnosti, ki deluje v okviru društva HIŠA! bo letos prvič pripravil/priredil likvono razstavo Grafično pomlad, ki se bo odvijala med 1. in 30. oktobrom 2014  v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Njen cilj je  predvsem predstavitev  najboljših grafik študentov iz likovnih akademij v Beogradu, Sarajevu in Zagrebu ter slovenskih študentov likovnih fakultet ter tako omogočiti premierjavo likovnih trendov in omogočiti povezovanjem med likovnimi institucijami.

Grafična pomlad tako s tem prvim dejanjem podpira študente kot nosilce bodoče slovenske likovne kulture in omogoča pregled in oris kvalitete akademij in likovno usmerjenih fakultet, povzema trende ustvarjanja na slovenskem področju in spodbuja mlade ustvarjalce pri prikazovanju svojega potenciala. Prav zato ta prva širša predstavitev študentskih grafik nima tematske rdeče niti, temveč je prosta in tako omogoča prikaz najširšega spektra vsebin, tehnik in materialov.  

Strokovna mednarodna žirija, sestavljena iz Liljane Tasič (glavna kustosinja Akademije za likovno umetnost v Beogradu), Ines Krasič (vodja katedre za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu) in višja kustosinja UGM Andreja Borin so za razstavo izbrale vrhunska dela slovenskih študentov in s tem omogočila predstavitev vrhunskosti bodočih nosilce likovne kutlure v Sloveniji.

Mednarodna nota povabljenih akademij in umetnikov bo omogočila tudi primerjavo med umetniškimi smernicami sodelujočih akademij in njihovega likovnega sveta. S tem se bo omogočil katalizator izmenjave trendov skozi predstavitev drugih študijskih trendov, oblikoval se bo mednarodni dialog in ponudil možnost povezovanja, sodelovanja in oblikovanja novih idej in zamisli, ter v Mariboru omogočil vzpostavitev mednarodnega študentskega vozlišča na področju umetniške grafike.

Za boljše poznavanje grafike kot vrhunske umetniške in ustvarjalne likovne discipline pri širšem občinstvu pa bomo v okviru Grafične pomladi poskrbeli v obliki različnih spremljevalnih prireditev, od javnih vodstev do možnosti praktičnega ustvarjanja na delavnicah.

Projekt CGU je v letu 2014 za svoje delovanje iz javnih virov pridobil 2500 € od 10.570 € zaprošenih sredstev za delovanje.

Spremljate nas lahko na: https://www.facebook.com/center.graficnih.umetnosti

 

Air Jordan 1 Retro High OG 'Chicago' White and Black-Varsity Red For Sale